Serveis

Cultura, fires i festes

Fira de Sant Vicenç - El foc el nostre origen

Foto: Gerard Bosch

La Fira de Sant Vicenç – El foc el nostre origen, esdevé des de l’any 1565 un punt d’intercanvi comercial de caràcter agrícola a l’Espluga de Francolí. Un esdeveniment firal amb més de quatre-cents cinquanta anys d’història, que des de l’any 2020 compta amb un relat cultural, comercial, i d’interès turístic basat en l’element del foc, que singularitza la mostra.

Aquest esdeveniment quatricentenari, que se celebra anualment al municipi, coincidint amb la festivitat de Sant Vicenç, el dia 22 de gener, essent la referència en el calendari el quart dissabte de gener. Aquesta Fira recull encara una oferta comercial multisectorial, agrícola, amb productes de proximitat i artesania.
Al llarg de tot el cap de setmana, a la Fira hi podem trobar diversos actes. Des del 2020 un municipi o comarca hi és convidat amb una festivitat o element de la cultura popular relacionat amb el foc. En la primera edició, l’any 2020, van ser les Falles dels Pirineus, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat, la festivitata convidada, amb l’assistència de representants de l’Alta Ribagorça i l’Associació de Fallaires del Pirineu.

També hi podem trobar altres actes com els esmorzars populars, dins el marc de la Festa Comarcal de l’Oli i el Vi Novell inclosa en els actes. Un espai dedicat als oficis d’art, demostració de tall i concurs de motoserra. A més, el programa d’activitats inclou tallers per a infants, exposicions, conferències, concerts i actes amb la participació de les entitats espluguines.

Celebració

  • Quart dissabte de gener.

Carnaval de l’Espluga de Francolí - Rua de les 1000 disfresses

Foto: Pep Morató

Festa de disbauxa amb tot un seguit d’actes al llarg de diversos dies que conformen la programació del Carnaval més multitudinari de la Conca de Barberà. Entre d’altres, l’arribada del Carnestoltes a la vila així com el Carnaval escolar i l’enterrament de la Sardina. Però l’esdeveniment més rellevant del Carnaval espluguí és la Rua de les Mil Disfresses i la posterior desfilada al Pavelló del Casal de l’Espluga. Els participants agrupats en comparses i carrosses fan un recorregut pels carrers de la vila. Posterirorment es premiaran al Pavelló del Casal aquelles comparses que millor hauran combinat l’impacte visual, els vestits, la música i coreografia.

Celebració

  • Febrer o Març segons dates de Setmana Santa.

Actes de Setmana Santa

Foto: Xavier Lozano

La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga i la Confraria del Sant Enterrament de l’Espluga són les entitats encarregades d’organitzar els acates de la Setmana Santa a l’Espluga de Francolí, entre els quals en destaquen la processó del Sant Enterrament, la Vetlla Pasqual, el Via Crucis o la benedicció de Rams. A més a més, l’entitat protagonista de la setmana és l’Agrupació d’Armats de l’Espluga que desfilen pels carrers i places del municipi.

Celebració

  • Març o abril. Dates variables.

Espais vius d'art

Foto: Gerard Bosch

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí organitza Espais Vius d’Art, una iniciativa de dinamització local i comercial, de caire artístic i cultural en la que es proposa obrir les portes dels locals comercials en desús amb propostes artístiques i mostres d’activitats culturals. El municipi converteix els aparadors i locals comercials sense activitat en galeries on hi participen artistes, artesans i entitats. El projecte compta amb la implicació de diverses institucions amb l’objectiu d’incentivar l’ocupació activa dels locals comercial, reforçant i potenciant la trama comercial urbana del municipi.

Celebració

  • Abril - Maig

Caminada de l’Espluga a Prades

Foto: Ajuntament

La Caminada de l’Espluga a Prades és una activitat que organitza la secció excursionista del Club Atlètic Espluguí des de fa més de 25 anys. Es tracta de realitzar el recorregut de l’Espluga a Prades per senders i caminant uns 21 km amb un desnivell positiu de 840 metres.

Celebració

  • Primer de maig.

Dia Internacional dels Museus

Foto: Ajuntament

Un dia on s’intenta retallar la distància entre els museus i la societat, intentant mostrar al públic els reptes d’aquests, seguint la màxima que “els museus són una institució al servei de la societat i del seu desenvolupament”. A l’Espluga de Francolí els diferents museus participen en aquestes jornades oferint als seus visitants propostes diverses com ara visites guiades a les seves instal·lacions, jornades de portes obertes, actes per donar a conèixer els objectius i les propostes culturals que s’hi desenvolupen així com concerts, actuacions o degustacions gastronomiques per complementar la jornada.

Celebració

  • Dia Internacional 18 de maig.

Festival Riubombori

Foto: Gerard Bosch

Des de la seva primera edició l’any 2009, el Festival Riubombori de l’Espluga de Francolí ret homenatge al cantautor desaparegut Jordi Francolí. Cada primer cap de setmana de juliol es celebra aquest homenatge en forma de festival de música autòctona, en el que podem trobar cantautors i grups musicals de la Conca de Barberà, així com un grup destacat de l’escena musical del país. Organitzat per l’entitat espluguina La Cultural Jordi Francolí i ubicat en l’entorn del Jardí dels Francolins de l’Espluga, el Festival Riubombori transforma l’espai en un lloc de trobada per músics, promotors culturals i públic en general. L’esdeveniment proporciona als músics de la comarca, cantautors i grups musicals un escenari, un lloc on poder compartir la seva música amb el públic. També és un espai per donar a conèixer el producte gastronòmic del nostre entorn, oferint servei de barra i de sopar, producte de proximitat i ecològic, vins de la DO Conca de Barberà i cervesa artesanal, com a una alternativa sostenible de consum.

Celebració

  • Primer cap de setmana de juliol.

Revetlla de Sant Joan

La Revetlla de Sant Joan a l’Espluga de Francolí obre els actes d’estiu al municipi. Des de fa més de trenta anys, coincidint amb la posada en marxa de l’Espluga FM Ràdio, s’iniciaren els actes populars al voltant de la Revetlla de Sant Joan.

L’Espluga és, històricament, un dels punts de repartida de la Flama als Països Catalans, una iniciativa que des de fa més de vint-i-cinc anys el Club Atlètic Espluguí vetlla per portar la Flama del Canigó al municipi.

El 23 de juny, revetlla de Sant Joan, l’Espluga es converteix en l’epicentre popular de celebració d’aquesta data de celebració de l’equinocci d’estiu. La Cultura Popular i els Diables de l’Espluga de Francolí, entitat que lidera l’organització dels actes, n’esdevenen els protagonistes.

La tarda de la revetlla, arriba a l’Espluga de Francolí la Flama del Canigó, portada des d’Artesa de Segre, i des de la Font Baixa és transportada fins a la Plaça Montserrat Canals amb l’acompanyament de les entitats de cultura popular espluguina i les autoritats locals. És en aquesta ubicació que es passa el relleu de la Flama a una vintena pobles de la comarca i del voltant. De les mans dels infantils del CAE, el Joan i Joana més vells del municipi són els encarregats d’encendre el peveter que dóna el tret de sortida als actes.
Aquests van acompanyats de l’actuació de les entitats de cultura popular; amb l’actuació dels Grallers amb la interpretació de “Els Segadors”, l’actuació dels Bastoners amb el “Ball de Sant Joan”, i finalment la peça “La Presó del Rei de França” interpretada pels Grallers de l’Espluga.

Els parlaments conclouen aquesta primera part dels actes, amb la lectura del manifest dels Focs de Sant Joan. La pirotècnia de la diada arriba a la nit en el marc de l’espectacle dirigit pels Diables de l’Espluga. A continuació, comença el correfoc fins a la plaça Montserrat Canals, on acabarà amb la lectura del manifest i l’encesa de la foguera. Al mateix espai, la revetlla s’allargarà tota la nit amb la millor música de revetlla.

Celebració

  • 23 de juny.

Setmana de la Joventut

Foto: Ajuntament

Actes festius, esportius, tradicionals i participatius organitzats per l’associació Juvenil Auvengüen. Durant una setmana i sota el nom Faistiu, l’entitat organitza activitats dedicades als joves, on petits i grans també poden trobar el seu espai per gaudir-ne.

Celebració

  • Tercer cap de setmana de juliol.

Festival de Poesia Rusc del Museu de la Vida Rural

Foto: Pep Morató

Organitzat pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí conjuntament amb Edicions Poncianes, el Rusc és un festival de poesia intergeneracional per a tots els públics, on es poden escoltar les veus més joves del panorama líric català al costat de poetes consagrats i de llarga trajectòria. Tot i que la poesia és la principal protagonista del festival, aquesta agafarà camins diversos que ompliran el Museu d’activitats: poemes pels més petits amb el festival de poesia per infants Rusquet, música i vers, tallers per a joves, exposicions. El recital es celebra en dies previs a l’inici de la Festa Major de l’Espluga al jardí del Museu de la Vida Rural, amb una zona habilitada de menjar i beguda. Per a més informació: https://museuvidarural.cat/

Celebració

  • Juliol

Festa Major

Foto: Gerard Bosch

La Festa Major de l’Espluga de Francolí és la festa per excel·lència del poble. Té lloc l’últim cap de setmana del mes de juliol amb un extens programa per a petits, joves i grans. Una gran varietat d’actes omplen la festa, destacant la cursa atlètica, concerts de tarda i balls de nit, cantada d’havaneres, teatre, cercaviles ambla cultura popular, ballades de sardanes, competicions esportives, activitats pels infants, correfocs i castell de focs.

Celebració

  • Últim cap de setmana de juliol.

Festa de la Verema i de la DO Conca de Barberà

Foto: Pep Morató

Quan arriba l’inici de la verema la plaça Montserrat Canals de l’Espluga de Francolí esdevé l’epicentre de la Festa de la Verema i de la DO Conca de Barberà. En aquesta mostra de vins i caves de la comarca els cellers de la DO Conca son els protagonistes oferint tastos als assistents. A més, al llarg de tot el cap de setmana diversos actes formen part del programa d’activitats, com ara la piada i obtenció del primer most o la cursa de portadores, la caminada entre vinyes, conferencies, actuacions musicals i espectacles. En l’apartat gastronòmic a més dels tastos de vi també es celebren activitats paral·leles totes elles relacionades amb el món del vi, com per exemple maridatges de vins i formatges o concursos amateurs de tast per parelles. Aquest actes diversos que inclou el programa de la Festa de la Verema també volen ser una oferta d’activitats més didàctiques o de formació i difusió de la cultura del vi.

Celebració

  • Darrer cap de setmana d'agost.

FES, Festival d’Educació per la Sostenibilitat al Museu de la Vida Rural

Foto: Museu Vida Rural

El [FES] és una proposta singular del Museu de la Vida Rural i de la Fundació Carulla on durant dos dies, podreu conèixer de manera vivencial propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat.
Al [FES] hi trobareu, música, xerrades, presentacions de llibres, tallers vivencials, jocs infantils a l’aire lliure, espectacles, menjar ecològic i, sobretot, espais de trobada i creació de sinergies. Dirigit a les comunitats educatives, a professionals de l’educació en el lleure, de l’educació al llarg de la vida, a les famílies i a totes les persones interessades en la cultura que transforma.

Per a més informació: https://museuvidarural.cat/

Celebració

  • Primera setmana de setembre.

Actes de la Diada Nacional de Catalunya i Caminada Popular de l’Onze de Setembre

Foto: Ajuntament

Diada Nacional de Catalunya, caminada popular, lectura del manifest i acte institucional. A la Plaça de la Vila, es desplega la senyera i es dona el tret de sortida, cada any per un recorregut diferent, a la caminada popular fins a l’Ermita de la Santíssima Trinitat on es llegeix el manifest de l’11 de setembre i s’acaba amb un dinar popular.

Celebració

  • 11 de setembre

Fira de la Cervesa Artesana i dels elaboradors locals

Foto: Pep Morató

La plaça i el carrer del Castell de l’Espluga de Francolí acullen diferents expositors de cervesers artesans de proximitat, food trucks, pastissers, forners i altres productors locals amb una sèrie de parades i estands que ofereixen diverses degustacions de productes gastronòmics artesans del municipi. Aquests es podran maridar amb les cerveses participants a la mostra i amb l’oferta gastronòmica complementària que prendrà part a la fira. Al llarg de l’esdeveniment, els assistents podran acompanyar aquestes degustacions gastronòmiques amb diverses propostes musicals o espectacles per a tota la família.

Celebració

  • Finals de setembre

Festa de la Castanyada d’Auvënguen

Foto: Jofre Majoral

La vigília de Tots Sants, l’Espluga de Francolí és la seu de la Festa de la Castanyada organitzada per l’Associació Juvenil Auvënguen. Després de menjar castanyes i panellets s’obren les portes del Pavelló del Casal per aplegar centenars de persones de la Conca en aquesta festa amb actuacions musicals o discoteca mòbil fins a la matinada.

Celebració

  • 31 d'octubre.

Ovelles Esgarriades

Foto: Ovelles Esgarriades

Des de fa més 25 anys a l’Espluga de Francolí s’organitza un sopar de colles espluguines anomenat Ovelles Esgarriades, on participen 400 persones de diferents edats i generacions. De les colles se’n diu ramats i cada un té el seu representant que és el pastor o pastora, tots plegats són un ramat d’ovelles esgarriades. És un sopar autogestionat i cada any l’organitza una colla diferent, el nou pastor/a és escollit mitjançant una sèrie de proves que es fan la nit del sopar.

Aquesta iniciativa és un esdeveniment molt esperat per tots els espluguins i espluguines que hi participen, ja que permet fer pinya com a poble i fer retrobaments amb persones amb qui coincideixes poques vegades durant l’any.

Celebració

  • Segona quinzena de novembre, a decisió del ramat organitzador.

Festes de Nadal

Foto: Ajuntament

Els més petits de la casa són els protagonistes absoluts d’aquestes festes. Durant la jornada nadalenca, des de l’Ajuntament de l’Espluga s’organitzen una sèrie d’activitats lúdiques i tradicionals, tant pels infants com pels adults. Destaquen activitats com “Anem a buscar el tió”, encesa de llums de Nadal, espectacles infantils, concerts, la Cursa de la Llufa del Club Atlètic Espluguí, arribada de l’Home dels Nassos i la cavalcada de SSMM els reis d’orient.

Celebració

  • Desembre i gener.

Pessebre Vivent

Foto: Gerard Bosch

De les Coves de l’Espluga als antics nuclis medievals del municipi. Una trajectòria de més de 50 anys des de 1964 fent pessebres vivents a l’Espluga de Francolí, començant al Casal de l’Espluga, endinsant-se a la cova de la Font Major mantenint-se a l’escola Vedruna i recuperant-se al nucli antic. Una tradició viva que s’ha convertit novament en un gran reclam cultural i turístic a la Conca de Barberà. Un recorregut amb figures humanes estàtiques i una fidel recreació històrica pels antics carrers de l’Espluga Medieval, les viles Jussana -convertida en Natzaret- i Sobirana -convertida en Betlem- per on transcorre la vida humil de l’antiguitat. Les representacion del Pessebre Vivent son els anys senars amb quatre representacions en diferents dies de les Festes de Nadal. El punt d’inici del recorregut i punt de venda d’entrades és la Plaça de l’Esglèsia de la vila. També hi ha l’opcio de la compra d’entrades anticipades. Per a més informació podeu consultar la pàgina web del Pessebre Vivent de l’Espluga: https://pessebredelespluga.com/

Celebració

  • Anys parells

Pastorets

Foto: Gerard Bosch

La representació dels Pastorets de l’Espluga de Francolí és una de les més impressionants que es fan a la demarcació de Tarragona. Des de fa més de quatre dècades i en anys parells es representen al Gran Teatre del Casal, tot i que anteriorment ja es representaven a l’antic Teatre Cultural de l’Espluga i és el grup Tratea Teatre del Casal de l’Espluga l’encarregat de portar a l’escenari amb un gran èxit de públic la història de Josep M. Folch i Torres. Aquest espectacle tan tradicional de les Festes de Nadal amb en Lluquet i en Rovelló i la participació de més d’un centenar de persones, entre actors i tècnics, el podeu disfrutar petits i grans en dues representacions, els dies 25 i 28 de desembre. Per a més informació, podeu consultar la pàgina de Facebook dels Pastorets de l’Espluga: https://www.facebook.com/PastoretsdelEspluga/

Celebració

  • Anys senars.