Impulsat per AOC   

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Fires i festes > Fires i festes tradicionals i populars de l'Espluga de Francolí


SISTEMA DE GESTIÓ AMBIENTAL
AMB EL SUPORT DE:Fires i festes tradicionals i populars de l'Espluga de Francolí

Durant tot l'any a l'Espluga de Francolí se celebren un grapat de Festes i Fires dedicades a diferents temes, algunes d'elles ja son tradicionals, la Fira de Sant Viçens al gener, que l'any 2008 ha arribat ja a la seva 443a edició, el  Carnaval, la Festa Major, la Revetlla de Sant Joan, la Festa de la verema, la Caminada Popular de l'1 de maig, els premis Baldiri Reixac... Altres intenten fer-se un lloc i consolidar-se. De totes elles en trobareu en aquest apartat una breu descripció així com les dates de la seva celebració. En algunes d'elles les dates poden variar(Festa de la Verema, Fira del Carquinyoli, Fira de l'Oli...).


 

Cavalcada de Reis (5 de gener)
Ja fa més de vint anys que els carrers de l’Espluga s’omplen de màgia i il·lusió la nit de reis. SSMM els Reis d’Orient arriben pels volts de les sis de la tarda i es passegen pels carrers de la vila repartint caramels. A més a més, a l’Ajuntament se’ls dedica una benvinguda ben especial. Després, SSMM fan un oferiment al nen Jesús i seguidament es dirigeixen al teatre del Casal, on es reuneixen amb tots els nens del poble. No serà fins a la nit que els nens podran gaudir de la visita dels Reis en persona a casa seva, quan aquests, acompanyats dels patges reials, els portin els regals.
Aquesta festa està organitzada per la Comissió de Reis, integrada per gent força jove i amb empenta, que any rere any s’encarrega de dur la il·lusió a tots els nens i nenes del poble.

Fira de l’Espluga de Francolí (Quart dissabte de gener)
La Fira de l’Espluga de Francolí no només és una de les més lluïdes de la comarca, sinó que probablement sigui la més antiga. I és que va ser el 1565 quan es va dur a terme per primera vegada. En aquell moment, la Fira es va idear com una celebració en honor a Sant Vicenç, i el que oferia al públic era tot un seguit de plantes, arbres i d’altres productes per a la pagesia.
Avui en dia, l’oferta s’ha diversificat. A més a més dels productes pel camp, la Fira compta amb d’altres sectors. El primer, el de l’artesania, que aglutina tot un seguit de paradetes que ofereixin productes tals com joies, fusta, ceràmica, etc.; el segon, el de la gastronomia, amb stands on els visitants poden degustar i comprar des de coques i pans fins a embotits. A més a més, a la plaça de l’església podem trobar-hi els stands dels diversos establiments i entitats del poble, destinats a mostrar a la gent el seu funcionament i, si s’escau, oferir els seus productes.
A més a més de la mostra al carrer, la Fira compta amb un seguit d’actes molt variats, que al llarg dels últims anys han anat consolidant el seu programa. Un dels més importants és la Nit d’Entitats, una vetllada durant la qual s’atorga un reconeixement als espluguins que han fet alguna cosa remarcable en l’últim any, així com també a les entitats que celebren un aniversari. Després d’un sopar de germanor entre els membres de totes les entitats es procedeix a l’entrega dels reconeixements. La nit continua amb un ball i una festa jove.
Altres actes destacables de la Fira acostumen a ser exposicions, partits de futbol, el mercadet filatèlic i numismàtic i un concurs de dibuix infantil organitzat pel Casal de l’Espluga.
En l’última edició es va dur a terme una demostració d’oficis artesans, que també va incloure tallers infantils. D’altra banda, es va celebrar un esmorzar popular a base de caldo, llangonissa i pa torrat, amb la particularitat que cadascú s’havia de coure el seu menjar a la vora del foc.

Carnaval (Depenent de la Setmana Santa)
El Carnaval de l'Espluga és un dels més lluïts de la comarca. Ja abans de la rua de carnaval es duen a terme actes relacionats amb les disfresses, com rues dels nens de les escoles o la presentació del Rei Carnestoltes, una divertida figura que cada any elabora un grup diferent d'espluguins i espluguines. Però és dissabte quan la disbauxa es desferma, amb l'anomenada des de fa uns anys "Rua de les 1000 disfresses". En ella, centenars de persones es volquen al carrer, amb disfressa o sense, per gaudir de la màgia i la diversió del dia més trapella de l'any, i també de la rua, que sempre ofereix propostes interessants, insòlites i molt treballades. Durant la rua es pot veure l'esforç de prop de 700 persones, repartides en més de 20 comparses diferents, en crear carrosses divertides i disfresses que cridin l'atenció. Després de la rua, el manifest de Carnaval i el sopar de germanor entre els components de totes les comparses, arriba el concurs de disfresses, en què els grups que han triat una indumentària més original, curiosa i elaborada reben tota mena de premis, per després celebrar-ho amb el ball de Carnaval. La festa no s'acaba fins dimarts, quan es llegeix el testament i es crema el Carnestoltes. Les vídues l'acomiaden plorant desconsolades, i la resta de la gent aprofita l'avinentesa per menjar una bona escudella. També cada any un grup anònim de gent del poble publica la revista satírica “El Ratolí”, els articles de la qual fan riure alguns i fan enfadar els altres. Però ja se sap que... per Carnaval, tot s’hi val!
Cal destacar que en l’edició del 2007 es va celebrar el 25è aniversari del carnaval de l’Espluga. El que va començar, doncs, fa 25 anys, com una festa entre amics i coneguts, s’ha acabat convertint en una de les dates més importants del calendari festiu espluguí. Tant és així, que la Comissió Cívica de Carnaval, comissió organitzadora de la festa que està formada per integants de les diverses comparses, s’ha proposat arribar a comptar amb uns 1000 participants a la rua. La xifra, fins ara, no és pas decepcionant, sinó al contrari. En l’última edició un total de 693 persones van desfilar pels carrers de la vila omplint-la de la llum, el color, l’alegria i la gresca típics d’aquesta festa.

Setmana Santa
A més a més dels tradicionals actes religiosos, com la processó del silenci i les diferents eucaristies, la Setmana Santa ofereix a tothom qui visiti l’Espluga un ambient primaveral agradable i distès, en què la tranquil·litat dels dies de reflexió s’uneix al bon temps i la bellesa dels paisatges florits.
Tot plegat, acompanyat per les delicioses mones de Pasqua, elaborades artesanalment pels forners i pastissers del poble.

Sant Jordi (23 d'abril)
Seguint la tradició, les llibreries i floristeries del poble surten al carrer, convidant els espluguins i espluguines a regalar-se llibres i roses. A més a més, durant tot el dia es duen a terme activitats relacionades amb el món de la literatura, com ara contacontes per a nens i adults, tallers, etc.

Caminada popular de l’1 de maig (1 de maig)
Des de fa 15 anys, el Club Atlètic Espluguí organitza una caminada popular l’1 de maig. Aquesta caminada comença al poble i acaba a Prades, on després d’un esmorzar popular i l’entrega de records als assistents s’inicia la baixada fins a l’Ermita. Allà tots els assistents gaudeixen d’un dinar de germanor, i així agafen forces per a la tornada fins a l’Espluga.

Premis Baldiri Reixac (Primers de juny)
L'Espluga es vesteix de gala quan comença el juny, amb l'arribada a l'Espluga dels Premis Baldiri Reixac. Aquest certamen, celebrat des de 1981, reconeix la tasca dels alumnes, professors i escoles que, amb el seu treball, ajuden a la divulgació de l'ensenyament en la nostra llengua, el català, tot fent honor a Baldiri Reixac, un dels primers professors que es va atrevir a educar en català durant la Decadència. Durant aquesta jornada festiva, centenars d'alumnes i professors de tots els racons de Catalunya, ses Illes i el País Valencià s'acosten a la nostra població, on a més dels premis els espera tota una jornada de festa. Abans de l'entrega de premis, un munt de jocs i activitats per a la mainada amenitzen el matí, amb el ja habitual acompanyament d'un grup de música popular i actuacions del folclore espluguí. Finalment, durant la cerimònia, s'atorguen els premis, ben sovint amb la presència de personatges rellevants del món polític i social català.

Festivitat de la Santíssima Trinitat
El dia de la Santíssima Trinitat es celebra el dia 1 de juny. Està organitzat des de la Germandat de la Santíssima Trinitat, l’única entitat amb més de 100 anys d’història de l’Espluga. Aquesta entitat va néixer com a grup de socors mutu i, tot i que l’objectiu ha variat una mica, s’ha anat mantenint al llarg de tots aquests anys. Avui en dia, però, a part del seu objectiu d’ajuda mútua, l’entitat celebra cada any la seva diada. Ho fa amb una celebració de l’eucaristia a l’Ermita de la Santíssima Trinitat i amb un dinar de germanor al Casal de l’Espluga, on normalment, s’entrega un reconeixement als socis de més i menys edat.

Revetlla de Sant Joan (23 de juny)
El foc, els petards i la màgia arriben a l’Espluga, com a tot Catalunya, el dia 23 de juny, amb la Revetlla de Sant Joan.
 Ja durant la tarda, el Club Atlètic Espluguí s’encarrega de fer arribar la Flama del Canigó, amb l’ajuda dels relleus de nens i nenes de la vila. Amb l’arribada de la flama comença la festa: toc de campanes, actuacions de folklore i la lectura del manifest són els actes que la segueixen, a més d’altres activitats com animació per a la canalla.
Però és a la nit quan arriba la gresca de debò. Després d’un sopar popular, la flama arribarà a la plaça de l’església, encenent la joia dels diables i posant el tret de sortida al correfoc. Però no acaba aquí l’espectacle dels diables, i és que tot just acabar el correfoc, la plaça s’omple de llum i misteri gràcies a l’increïble espectacle piromusical a càrrec dels diables de l’Espluga, els Fills de Satanàs de l’Spelunca Diabòlica. Finalment, un castell de focs i l’encesa de la foguera de Sant Joan donen pas a la música, que sonarà per als més engrescats fins a altes hores de la matinada.

Festa del barri de l’urbanització Carreras (2on cap de setmana de juliol)
El segon cap de setmana de juliol, l’associació de veïns de l’urbanització Carreras, una entitat amb 12 anys d’història, organitza la festa major del seu barri. Durant dos dies, tota mena d’actes inunden els carrers d’aquesta part de la població. Des d’exhibicions d’aerobic i arts marcials, fins a mags i espectacles infantils omplem el programa d’actes, que té el punt culminant en la nit de dissabte. Aquest dia, els veïns de l’urbanització celebren un sopar a la fresca i gaudeixen d’actuacions musicals i projeccions de cinema.

Setmana de la Joventut (Tercera setmana de juliol)
El jovent de l’Espluga no està adormit, i això queda molt ben demostrat durant la Setmana de la Jovenut, la tercera setmana de juliol. Després de la seva segona edició, aquesta ja és una cita consolidada que mou joves de totes les edats i els involucra en tota mena d’activitats de caire lúdic i cultural.
La setmana es distribueix en dies temàtics. El dia del motor i la conducció, amb simuladors de motos i circuits diversos; el dia de la cultura popular, amb un taller de batucada, de foc, música, etc.; el dia de l’esport, amb exhibicions i tallers d’aeròbic i batuca. A més també hi ha un dia dedicat a campionats de Play-Station, futbolí, voleibol, tallers d’informàtica, de DJ i de rol en línia.
Els actes més lluïts de la passada edició van ser la Cursa d’Andròmines, en què el jovent va confeccionar vehicles curiosos i divertits a partir de restes d’aparells vells o trencats, i la Caminada Nocturna, que va moure 300 persones fins als boscos de Poblet.
També durant la Setmana de la Joventut es celebra la festa dels Quintos. Després d’haver recaptat fons durant tot l’any amb la celebració de diferents activitats, els nois i noies que compleixen 18 anys amenitzen la nit de dissabte amb una gran festa jove amb variades propostes musicals.

Festa Major (Últim divendres del mes de juliol, comença el dijous)
La festivitat més important de l’Espluga té lloc pels voltants de l’últim cap de setmana de juliol. Durant quatre dies, el poble es converteix en l’escenari de tota mena d’actes. El tret de sortida és dijous, amb la disparada de salves i la lectura del pregó de festa major, que va seguida per una cercavila on intervenen tots els elements de cultura popular del poble. Dijous acaba amb una actuació musical a la plaça de l’Església, sovint una cantada d’havaneres.
El divendres el poble es desperta amb les matinades dels grallers de l’Espluga, mentre els avis de la residència Jaume I gaudeixen d’un espectacle a càrrec del grup que, més tard, es passejarà pels carrers del poble. Al migdia és el torn del concert vermut, que acosta gent de totes les edats al Parc Fluvial de l’Espluga que, mentre gaudeixen del bon ambient, ajuden una de les entitats espluguines amb els diners de les seves consumicions. A la tarda, els més menuts s’ho passen d’allò més bé amb un espectacle infantil. Cap al vespre, a la plaça de l’església, es fa una tradicional ballada de sardanes, i més tard, al teatre del Casal, es representa una obra teatral. En acabar, concert i ball a la plaça de l’església, i a la zona del Casal, nit jove amb diverses actuacions i disco mòbil fins a la matinada.
El matí de dissabte comença amb les tradicionals cercaviles, que donen pas a l’aplec de la sardana. A més a més, els petits poden gaudir altre cop d’un espectacle. I a la tarda arriba l’acte més multitudinari de la festa major: la Cursa Atlètica de l’Espluga de Francolí, que aquest any ha arribat ja a la seva 30a edició. Més de mil atletes i centenars de voluntaris i espectadors omplen la plaça del Casal i els carrers de la vila, especialment durant els primers minuts de la prova, quan els corredors passen pel poble. Mentrestant, a la plaça del Casal, continua l’aplec de la sardana. Més tard, es fa l’entrega de premis als atletes guanyadors. I a la nit, les dues places del poble s’omplen de música. A la plaça del Casal es du a terme el tradicional ball de festa major, animat per una orquestra de renom, mentre que a la plaça de l’Església grups musicals i una disco mòbil animen els més joves. I per als més engrescats, la festa continua fins que surt el sol, ja que a partir de les cinc la xaranga es passeja per tot el poble i després s’ofereix als que l’han acompanyada un bon esmorzar.
Diumenge al matí es celebra una eucaristia solemne en honor de Sant Abdon i Sant Senén, patrons del poble. Durant tot el dia, es fan diverses actuacion del folclore espluguí, tant de gegants, com de capgrossos, grallers, bastoners i diables. Cap al vespre, la plaça de l’església s’omple de gom a gom per assistir al concert de tarda, amb l’orquestra que, a la nit, tancarà la festa major amb un gran ball de gala per a tothom. Abans però és el torn del correfoc a càrrec del Diables Fills de Satanàs de l’Spelunca Diabòlica, i un espectacular castell de focs artificials.
Altres actes que se solen programar són exposicions, presentacions de llibres, una cursa de resistència de ciclomotors i actes esportius diversos, així com un dinar popular el dilluns a l’ermita de la Santíssima Trinitat en motiu del dia del Cós. A més a més, el programa de festa major sol incloure la festa major del jubilat, que se celebra el cap de setmana abans, i actes culturals programats per als dies immediats.

Festa de la Verema (4art cap de setmana d'agost)
La tradició vinícola a l’Espluga i la Conca té antecedents centenaris, però va ser a finals del segle XIX quan el cooperativisme va néixer a la comarca. De fet, Barberà de la Conca, el 1894, es va convertir en la primera població catalana que fundà una societat cooperativa. Aquest fet, sumat a la creació del sindicat agrícola de l’Espluga el 1910, va fer que la Conca fos coneguda com el “bressol” del cooperativisme català.
Aquesta tradició segueix viva avui en dia. De fet, la producció agrícola que ha aguantat amb més força l’arribada dels nous temps ha estat la vinya. És per això que, des de fa 37 anys, a principis de setembre i amb l’inici de la recol·lecció del raïm, s’organitza la Festa Comarcal de la Verema de la Conca de Barberà. Cada any, un dels pobles esdevé ciutat pubilla, però a l’Espluga, des del Casal, sempre s’organiza una mostra gastronòmica, de la qual podem gaudir comprant un tiquet de degustació. Tots els cellers de la Conca compten amb un stand on exposen i posen a la venda els seus productes, i també hi ha lloc pels dolços, els embotits i els plats de restaurant.
A més a més de la mostra es fan altres actes, com la piada del primer most, que recull la pubilla de la festa.

Diada Nacional de Catalunya (11 de setembre)
L’Espluga celebra cada any la Diada més important dins el calendari català, tot organitzant actes diversos que giren entorn tradicions i costums de la nostra terra. L’acte més important i emblemàtic és la caminada popular de l’Espluga, que aquest any 2007 ja arriba a la seva 22a edició. En començar la caminada, es llancen quatre coets en representació de les quatre barres de la senyera, i més tard els caminants fan un recorregut per l’entorn natural de l’Espluga, fins arribar a l’ermita de la Santíssima Trinitat. Allà es du a terme la lectura del manifest i es canta Els Segadors, amb l’acompanyament dels grallers de l’Espluga. També hi actuen el ball de bastons, un de les entitats culturals amb més tradició del poble. Finalment es celebra un dinar popular.
D’altres actes que acostumen a programar-se per aquesta data són un concert a càrrec dels professors de l’Escola de Música Municipal de l’Espluga de Francolí i una obra de teatre representada pels alumnes de l’IES Joan Amigó.

Els Pastorets (25 de desembre)
Els Pastorets de Folch i Torres s’han convertit a tot Catalunya en una de les cites nadalenques més entranyables. L’Espluga no és una excepció, i compta amb la seva versió d’aquest clàssic, interpretat amb il·lusió cada dos anys per més de 50 actors i actrius de diverses edats. Amb la coordinació de la companyia Tratea Teatre del Casal de l’Espluga, actualment l’obra s’ha modernitzat i compta amb efectes de llum, foc i so.
Una de les primeres representacions de què es té constància a l’Espluga data de l’any 1886, quan fou representada per la secció dramàtica del Centre de Catòlics. Des d’aleshores, les diverses formacions teatrals que van anar apareixent al poble van prendre el relleu en la representació de l’obra, fins que el 1965 la secció dramàtica de la Coral Espluguina, la del Centre Cultural i l’Agrupació teatral Enric Borràs es van unir sota la direcció de Jaume Tost i Josep Farré i crearen el grup escènic de la secció de teatre del Casal de l’Espluga de Francolí. A partir d’aquest moment i fins avui, ha estat aquest grup qui ha mantingut viva aquesta tradició.