Impulsat per AOC   

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Notícies Finalitza una nova e...

SISTEMA DE GESTIÓ AMBIENTAL:

AMB EL SUPORT DE: 

02/08/2017

[Tornar]

Finalitza una nova edició de la Festa Major amb molt èxit en tots els actes

L'Espluga de Francolí obria oficialment els actes de Festa Major el passat dimarts 25 de juliol al vespre amb el pregó a càrrec del Sr. Ferran Civit Martí, diputat espluguí al Parlament de Catalunya. Amb tot però, previ al pregó ja s’havia dut a terme el toc de campanes i disparada de salves anunciant la festa el mateix dimarts al migdia. El dimecres a la tarda arribava la final del 1r torn del curset de natació a la piscina municipal, seguida d’inflables, la final del torneig de pàdel i una nit de monòleg a càrrec d’Albert Boira, a la Terrassa Esquitx.
 
Dijous a la tarda arribava un dels actes més esperats d’aquesta Festa Major, el naixement dels nous gegantons neolítics, la terra i el pastor, a la Cova de la font Major. Després del naixement dels gegantons una cercavila conduïa al públic assistent fins a la Plaça d’en Canós, on dins els actes del centenari Muntanyola es va presentar el recull de poesies “Dia Vindrà”, acte que donava pas a la celebració de la 5a edició del RUSC, Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí, al Museu de la Vida Rural. La nit del dijous venia marcada per la final del 25è torneig de futbol sala, una Jam Session dins el cicle dels DI-XOUS  de la gelateria El Carquinyoli i la festa eivissenca per tots els públics amb DJ Moya a la Terrassa Esquitx.
 
El divendres al matí es duia a terme la inauguració del nou parc de salut ubicat a la Plaça de Sant Isidre, i en aquest punt es donava el tret de sortida a una altra de les novetats d’aquest any, una biciletada popular per participar-hi en família. Ja al migdia arribava el tradicional Concert-vermut, amb la brillant actuació de Lo Pau de Pons, que omplia de gom a gom el Jardí dels Francolins, i a la tarda, a la piscina municipal hi tenia lloc el gran parc aquàtic, a la Plaça Montserrat Canals s’hi celebrava el 3r International Bike City organitzat pel club BTT Francolí i al Passeig Cañellas les partides simultànies d’escacs. També a la tarda es celebrava la Cercavila Gran amb tots els grups de cultura popular de l’Espluga, que enguany comptava amb la participació del Basilisc pett de reus i Lo Tossino de Tàrrega, que feien gaudir d’allò més el públic assistent. El Museu de la Vida Rural inaugurava l’exposició Casas/Rusiñol Per Catalunya en carro. Ja a la nit, al Teatre del Casal de l'Espluga, s’hi representava l’obra Segueix el teu cor d’Enric Mas. La música del divendres a la nit venia marcada per la brillant actuació d’Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet, que agrupava més de mig miler de persones a la Plaça de l’Església, seguida de l’actuació del duet Shàkata, i pels més joves, l'actuació del grup de versions Hey! Pachucos, seguida de disco-mòbil amb Dj Molina, comptant amb l’actuació de la Batucada dels Diables i finalitzant amb les Matinades dels Gralles de l’Espluga.

El dissabte s’iniciava amb la 4a edició del RUSQUET, seguida de la inauguració de l'exposició fotogràfica d'activitats 2016-2017 del Centre Excursionista del Club Atlètic Espluguí, i al migdia, a la piscina municipal, s’hi celebrava l’electro-vermut a càrrec de Sofa Beats Studio & Dave B. Durant tot el matí i la tarda també va dur-se a terme la segona edició dels Retrats en Família. A la tarda arribava la 40a edició de la Cursa Atlètica de l’Espluga, que enguany comptava amb més de 700 inscrits, i mentre s’esperava l’arribada dels primers corredors, l’Orquestra Selvatana oferia un repertori de sardanes. A la nit, els Diables de l’Espluga, junt amb altres colles convidades, oferien el seu correfoc. Acte seguit a la Plaça Montserrat Canals, s’iniciava l’actuació de l’orquestra Selvatana. La nit jove venia de la mà dels Animal i del grup de versions Dalton Bang, seguida de disco-mòbil amb Dj Molina. Com ja és habitual, la nit jove va donar pas a la xaranga pels carrers de la vila.
 
El diumenge arrancava ben d’hora amb la tirada social al plat, seguida de la cercavila d'acompanyament a les autoritats per dirigir-se a l’eucaristia solemne en honor als patrons de la vila, Sant Abdó i Sant Senén. Un cop finalitzada l’eucaristia, una cercavila dirigia a tota la cultura popular espluguina fins a la plaça de la Vila, on es duia a terme el bateig dels nous gegantons neolítics i la gran ballada de Festa Major amb tots els grups de cultura popular. A la tarda, es donava pas a dues novetats més, els jocs de fusta familiars i l’espectacle d’humor de El Conde de Cadiz. Acte seguit, la Plaça de l’Església s’omplia de gom a gom per gaudir del concert a càrrec de l’orquestra Atalaia, que a la nit oferiria una gran sessió de ball i música per totes les edats, no sense abans haver gaudit de l’espectacle pirotècnic a càrrec dels Diables de l'Espluga.

El dilluns, dia del cós, donava pas als darrers actes d’aquesta Festa Major, al matí amb l’espectacle infantil “Aquafest” i la festa de l’escuma, i a la tarda amb un magnífic concert a càrrec de la cantautora catalana Judit Neddermann, guanyadora del premi Enderrock 2017 per vot popular a millor cançó d’autor, i que va sorprendre a les prop de 400 persones assistents amb les seves cançons íntimes i amb un gran directe.

Aquesta edició es presentava amb un programa d’allò més complet amb activitats de caire anual i que no poden faltar al programa, i alhora, amb activitats innovadores que afavorien l’existència d’actes per a tots els públics, gustos i  franges d’edat.

Des de la regidoria de festes s’assegura que el resultat d’aquesta Festa Major ha estat d’allò més satisfactori i ja es busquen noves propostes de cara l’any vinent. Aquesta edició, igual que la passada, comptarà amb una enquesta que es podrà respondre presencialment o via on-line on els espluguins i espluguines podran opinar i aportar noves propostes de cara a futures edicions.