Impulsat per AOC   

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Notícies L'Espluga obre la ce...

SISTEMA DE GESTIÓ AMBIENTAL:

AMB EL SUPORT DE: 

[Tornar]

L'Espluga obre la celebració dels 25 anys de l'Espluga FM Ràdio

Just 25 anys després del naixement de l'Espluga FM Ràdio, l'emissora municipal de l'Espluga de Francolí, aquesta població ha viscut enguany un Sant Joan carregat d'activitats de celebració d'aquest quart de segle de ràdio local a la vila, i també de revetlla popular, un acte que va néixer del mateix bressol que l'emissora. El 20 de juny van obrir-se oficialment els actes de celebració, que duraran tot l'any, amb l'estrena de la nova sintonia oficial de l'Espluga FM Ràdio. I aquest 23 de juny, la celebració de fer-se de forma solemne reproduint el primer programa de l'emissora, inaugurant un cartell gegant a l'entrada del poble, rebent amb tots els honors la Flama del Canigó, i amb una gran revetlla de Sant Joan amb piromusical dels 25 anys inclòs. La celebració durarà tot l'any.

L'Espluga de Francolí va tornar a viure aquest dimarts, 25 anys després, els moments del naixement de l'emissora municipal, l'Espluga FM Ràdio. El 23 de juny de 1984 els locutors Carmen Mesas i Josep M. Farré van presentar el programa d'obertura d'emissions des dels estudis del carrer del Castell, un joc de pistes per tal que els nens i nenes de l'Espluga trobessin la foguera de Sant Joan amagada a la Font Major. Enguany, en motiu del 25è aniversari de l'Espluga FM Ràdio, les primeres veus de l'emissora espluguina van tornar a les ones per repetir aquest programa des davant mateix dels primers estudis, dirigit ara per Xavier Lozano, amb realització tècnica de David Soler i Miquel Moya, i la col·laboració d'un grup de voluntaris pel joc de pistes. Una vintena de nens i nenes van repetir l'experiència viscuda pels infants del 1984, i van fer el mateix recorregut pels indrets emblemàtics del poble seguint el mateix mapa dibuixat que es va utilitzar aquell any. Per reproduir el programa es va haver de fer un important esforç de guió, ja que no s'ha conservat cap full d'aquell primer magazín de l'Espluga FM Ràdio.

Nou plafó de benvinguda al poble en motiu dels 25 anys de ràdio

Aquest 23 de juny, dins els actes del 25è aniversari de l'inici d'emissions de l'Espluga FM Ràdio i de la 25ena. revetlla popular de Sant Joan, l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí va inaugurar a la plaça del Mil·lenari un plafó gegant que dóna la benvinguda al municipi, per l'entrada est. Es tracta d'un cartell dissenyat per Sergi Civit en motiu del 25è aniversari de l'Espluga FM Ràdio i que a partir d'ara anunciarà sempre els diferents mitjans de comunicació municipals com la pàgina web www.esplugadefrancoli.cat o el 107.4 FM i www.esplugafmradio.com per tal de recordar a tots aquells que entrin al poble els diversos sistemes que tenen per informar-se de forma immediata. L'acte inaugural va fer-se com a part del protocol de la festa de Sant Joan d'enguany. Hi van assistir la corporació municipal i l'actual equip de l'Espluga FM Ràdio, a més dels fundadors de l'emissora i persones que hi han col·laborat en tots aquests anys. També s'hi van convidar els representants d'entitats, institucions i organismes de la vila, mitjans de comunicació de la zona i diversos municipis de la Conca de Barberà i la província de Tarragona.
El director de l'Espluga FM Ràdio, Miquel Moya, i l'alcalde de l'Espluga i president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, David Rovira, van fer córrer la cortina juntament amb les pubilles i hereus de l'Espluga. A l'acte hi va ser present la Flama del Canigó, portada pels atletes del Club Atlètic Espluguí, com a símbol dels orígens de la festa de Sant Joan a l'Espluga, que van sorgir del mateix bressol que la ràdio. També hi van actuar el Ball de Bastons i Grallers de l'Espluga, davant mateix de la rèplica de la primera foguera de Sant Joan feta el 1984 pels membres creadors de l'Espluga FM Ràdio.

Fins a 9 pobles s'arriben a l'Espluga a buscar la Flama del Canigó

La festa de Sant Joan a l'Espluga de Francolí va agafar enguany de nou un relleu especial. A dos quarts de 7 de la tarda va tenir lloc a la plaça de la Vila l'acte institucional en motiu de l'arribada de la Flama del Canigó i els 25 anys de Ràdio i Revetlla. Per la ocasió es va recuperar la vestimenta tradicional de la vila, gràcies a la participació de dues pubilles espluguines, Maria Salvadó i Meritxell Mestrich; i de dos hereus, Josep M. Sans i Ferran Lozano. Ells, juntament amb l'alcalde de l'Espluga, David Rovira, van lliurar la flama del Canigó -portada des dels Pirineus pel Club Atlètic Espluguí- als representants de Flix (Ribera d'Ebre), l'Albi i Vinaixa (Garrigues) i els pobles conquencs de Vimbodí i Poblet, Solivella, Pira, Vilaverd, Santa Coloma de Queralt i Montblanc. Com a record se'n van emportar una reproducció de la façana de l'Antic Hospital. L'atleta del Club Atlètic Espluguí, Marc Garrell, va lliurar la flama al Joan més vell del poble, Joan Roig 'El Poniol', que va encendre el peveter -construït enguany per Carlos Guerrero- mentre sonaven 'Els Segadors' amb els Grallers de l'Espluga, seguit de l'actuació dels bastoners. En l'acte, presentat pels locutors de l'Espluga FM Ràdio Anna Garcia i Sergi Civit, van tenir lloc els parlaments institucionals de l'alcalde David Rovira i el director Miquel Moya en motiu dels 25 anys de Ràdio i Revetlla. Els dos van agrair l'esforç fet per molta gent per fer realitat aquesta celebració. El regidor Joan Amigó va llegir el manifest de Sant Joan i al final, una sorpresa pirotècnica va omplir de petites joguines la plaça de la vila. Un espectacle infantil va cloure l'acte.

La 25a. revetlla popular de Sant Joan de l'Espluga reprodueix la foguera del 1984

http://www.esplugaentitats.oasi.org/bd/cimg2647_300.jpgCentenars de persones van aplegar-se a la nit a la plaça de l'Església de l'Espluga de Francolí per celebrar la revetlla de Sant Joan. Minuts abans de les 12 de la nit els diables 'Fills de Satanàs de l'Splunca Diabòlica' van oferir un espectacle de foc després que l'atleta del Club Atlètic Espluguí, Marc Garrell, fes arribar fins la plaça la Flama del Canigó. L'acte va comptar amb un piromusical dedicat als 25 anys de l'Espluga FM Ràdio en què es van combinar els focs artificials amb les principals sintonies que han sonat per l'emissora des de 1984. En acabar, es va encendre la foguera de Sant Joan, una rèplica de la primera foguera popular feta el 1984 per l'equip que impulsava el mateix dia l'inici de les emissions de l'Espluga FM Ràdio. Enguany, un equip encapçalat per Xavier Rosell, Marc Civit i Enric i Josep M. Mercadé, amb altres col·laboradors, van tornar-la a construir perquè es cremés a la nit a la plaça. Ja de matinada el jovent va guaudir dels concerts dels grups locals 'Ceda el vaso', 'Imperdibles', i dels Dj's espluguins Dabeat i Travé, en una festa organitzada pels Diables de l'Espluga.

Cartell
Concert
Flama