Impulsat per AOC   

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Notícies L’Ajuntament de l...
SISTEMA DE GESTIÓ AMBIENTAL
AMB EL SUPORT DE: 

[Tornar]

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí segueix treballant en les accions de recuperació de la zona afectada per la riuada del Riu Francolí d’ara fa un any


Es col·locarà una escultura a la Font Baixa en record a les víctimes i persones desaparegudes el 22 d’octubre de 2019 a l’Espluga de Francolí


En primer lloc, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí recorda a totes les víctimes i persones desaparegudes arran dels aiguats del 22 d’octubre de 2019 i per aquest motiu aquest mateix dijous 22 d’octubre de 2020 s’ha organitzat un acte institucional, íntim i de petit formal, en record de les víctimes i persones desaparegudes a l’Espluga de Francolí. També envia de nou l’escalf a totes aquelles famílies que van veure afectats els seus negocis i altres propietats, i que en molts casos ara pateixen també d’aprop els efectes de la Covid-19. Tampoc ens cansarem d’agrair enormement la tasca desinteressada de tot el moviment de voluntariat que es va bolcar amb les tasques de neteja i recuperació. I també, el més sincer agraïment als cossos de seguretat i emergències, als treballadors i treballadores municipals, a les ADF i al col·lectiu Riuada Solidària.


A l’Espluga de Francolí van perdre la vida tres persones, una d’elles encara desapareguda, es van notificar més de 200 afectacions de propietats privades (ja siguin negocis, habitatges, vehicles o horts) i l’Ajuntament de l’Espluga va valorar els danys municipals en 1.400.000€.

Avui donem a conèixer un petit monument ubicat a la Font Baixa en record a les víctimes i persones desaparegudes arran de la riuada del 22 d’octubre de 2019 a l’Espluga de Francolí. En aquest s’hi pot trobar la següent inscripció:


En record a les víctimes i persones desaparegudes la nit del 22 d’octubre de 2019 a l’Espluga de Francolí. Aquella nit vam cridar, just al costat del riu. Però l’eco ens va retornar buit. Sabem que no tornaran. Aquest lloc és vostre. Res no és en va. I nostra és la memòria.


Fragment de text “Res no és en va” llegit el 24 de novembre de 2019 a l’acte central de la Riumuntada de la Riuada Solidària al Francolí. En commemoració del primer any de la riuada. L’Espluga de Francolí 22 d’octubre de 2020. L’Ajuntament de l’Espluga també ha organitzat per aquest mateix vespre un acte íntim i de petit format per tal de recordar a les víctimes i persones desaparegudes avui fa un any. Aquest acte s’emetrà en directe per l’Espluga FM Ràdio al 107.4, per internet a EFMR.cat i a través del canal TDT. Per altra banda, aquest comunicat pretén esmentar de manera resumida quina és la situació actual de les tasques de recuperació:


* Subministraments:

Pel que fa als subministraments de serveis bàsics com la llum, aigua, gas i telecomunicacions, que van quedar restituits a poques hores després de la riuada, tot i que el servei de gas i el d’electricitat es van restituir provisionalment. A dia d’avui ja està resolt de manera definitiva. També va quedar afectat un ramal de fibra òptica que va ser substituït per ràdioenllaç. A dia d’avui estan finalitzades totes les accions relacionades amb els subministraments.


* Afectació carreteres:

En relació a l’afectació de la carretera T -7001, actualment per part de Diputació de Tarragona queda pendent de finalitzar el tram de l’avinguda de Catalunya. I per part de la Generalitat de Catalunya queda pendent el subministrament de les baranes de l’Avinguda Catalunya que posteriorment instal·larà l’Ajuntament, i la neteja i arranjament de la rotonda de la Font Baixa.


* Afectació col·lectors:

En relació al sistema de sanejament d’aigua, el Consell Comarcal va finalitzar aquest mes de setembre els treballs per restablir tota la canalització i sistema de col·lectors. Aquesta ha estat una obra que ha necessitat uns 660.000 euros d’inversió.


* Afectació camins:

Des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí s’ha procurat l’arranjament del camí de Sant Bernat i també el camí de l’horta de munt. Actualment queda pendent de fer l’arranjament del Camí del Molí de Guasch i també el camí d’accés a la zona de la Sinoga.


* Afectació zona llera:

En relació als treballs que l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet per arranjar la llera del riu, tant pels efectes de la riuada del 22 d’octubre de 2019, com pels efectes del temporal Glòria del gener de 2020, totes les tasques ja han quedat finalitzades. Aquestes han durat més de mig any i han comptat amb nombrosos recursos que han permès marcar de nou el curs del riu i adaptar-ne la llera.


* Situació ajudes econòmiques cap a l’Ajuntament:

Des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, juntament amb els altres sis municipis de la comarca afectats per la riuada, hem reiterat la falta d’agilitat per part del Govern Espanyol en tramitar el decret d’emergència que ens havia de permetre accedir a les ajudes estatals. Tot i haver estat aprovat fa 2 mesos, el govern espanyol encara no ha resolt aquests ajuts, que es preveu que sufraguin, aproximadament, la meitat del 1.400.000 euros de danys municipals.


* Restitució dels espais i maquinària:

En relació a la restitució dels principals espais de titularitat municipal afectats, actualment s’està treballant en cercar una nova ubicació del local de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de l’Espluga de Francolí, per tal que aquesta entitat, que va perdre el magatzem i tot el seu material, pugui acabar de recuperar la seva activitat disposant d’un nou magatzem.

La riuada també es va endur un dels magatzems de la brigada municipal, però ja estava prevista la compra d’un nou magatzem i aquesta es va agilitzar igual que el trasllat de material i adequació d’aquest, que ja està en ple funcionament.

També s’està treballant per adquirir part de la maquinaria de la brigada municipal que es va endur el riu, en pocs dies es rebrà un dumper, un camió petit, un grup electrogen i diversa maquinaria petita.

Pel que fa a la zona d’esbarjo, parc infantil, zona de tallers escolars i zona d’autocaravanes. Ara per ara no s’han fet accions per restituir aquests equipaments al mateix lloc i s’estan utilitzant espais alternatius per dur a terme les activitats. Pel que fa a la zona d’autocaravanes l’Ajuntament de l’Espluga n’haurà d’assumir el cost de la restitució i es valorarà si aquest pot entrar en el proper pressupost municipal del 2021.

Pel que fa al tram urbà del riu Francolí pel seu pas per l’Espluga, l’Ajuntament té previst replantejar aquest espai i convertir-lo en una zona oberta i respectuosa amb el curs del riu.

També cal esmentar que, a petició de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, l’ACA va fer un estudi de capacitat hidràulica del pont de la Font Baixa. Amb els resultats, l’Ajuntament va demanar a la Generalitat que estudiés quines maneres hi havia per incrementar la capacitat hidràulica d’aquest pont.

Actualment la brigada municipal de l’Ajuntament de l’Espluga està treballant a la bassa d’en Jan, recuperant el mur lateral i també ballant aquesta bassa. En els propers dies es preveu seguir amb les tasques de reparació dels danys a la zona de l’Avinguda Catalunya, la Font Major i la Font Baixa. I també es procedirà a ballar el que fins ara era la part infantil del Parc Fluvial.


Per part de l’Ajuntament de l’Espluga s’han emès una quinzena de comunicats oficials derivats de les gestions posteriors en relació a la riuada del 22 d’octubre de 2019. Aquest pretén ser el darrer comunicat de seguiment per informar d’aquestes gestions, però qualsevol qüestió relacionada amb la riuada es comunicarà pels canals oficials de l’Ajuntament de l’Espluga i també a través de notes de premsa convencionals.


Per últim l’Ajuntament de l’Espluga també vol animar als negocis i particulars que han lluitat per tornar a engegar la seva activitat i els desitja molts encerts.


Ajuntament de l’Espluga de Francolí

22 d’octubre de 2020