Impulsat per AOC   

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Notícies Descens important de...
SISTEMA DE GESTIÓ AMBIENTAL
AMB EL SUPORT DE: 

[Tornar]

Descens important de visitants als equipaments turístics i culturals de l’Espluga de Francolí durant el 2020 degut a la pandèmia de la Covid-19


El sector turístic i cultural ha estat un dels més afectats per la pandèmia de la Covid-19 i aquest fet es reflexa en les dades de visitants del 2020  

L’any 2020 ha estat marcat per la pandèmia de la Covid-19 i el sector turístic i cultural n’ha estat molt afectat. Per aquest motiu les dades de visitants als equipaments turístics de l’Espluga de Francolí pateixen un descens important en relació a anys anteriors degut a la menor afluència de públic d’aquest 2020.

Pel que fa als atractius i equipaments gestionats per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, que són les Coves de l’Espluga, el Museu Fassina Balanyà, la Ruta Templera i l’Oficina de Turisme, els resultats del passat any 2020 han patit una davallada històrica, fet que també afecta als ingressos municipals que es deriven d’aquestes visites.

 

Les Coves de l’Espluga, l’espai més visitat de la vila, ha reduït en un 67%  l’afluència de visitants. Si l’any 2019 les Coves van rebre 43.821 visitants, aquest passat 2020 en van rebre 14.557. La baixada més forta que han patit les Coves ha estat en el segment de públic escolar. L’any 2019 hi va haver 24.823 escolars que van fer la visita guiada, tallers de prehistòria o d’excavació o la ruta d’aventura, i l’any 2020 ho han fet 5.436. La caiguda ha estat del 78%.

El Museu Fassina Balanyà ha sofert una baixada menor, ja que és un espai on el públic és principalment individual i familiar. L’any 2019 va rebre 2.090 visitants i l’any de la pandèmia 1.348 visitants, números que representen un 35% menys de visitants. També es considera que el descens és menor en aquest espai perquè durant l’estiu va acollir part de l’exposició “El meu tatuatge és la Terra” impulsada pel Museu de la Vida Rural i també es va posar en marxa una entrada conjunta entre la Fassina Balanyà i el MVR.


Pel que fa a la Ruta Templera, la reducció de visitants ha estat d’un 51%. L’any 2019 van fer la ruta 980 persones i el 2020 ho han fet 477 persones.

L’atenció al públic des de l’Oficina de Turisme s’ha mantingut pel que fa a les consultes ja que malgrat tenir tancades les instal·lacions durant els mesos de confinament més estricte, l’atenció per correu electrònic va continuar i també s’han dut a terme gestions de la recollida de les escombraries porta a porta i altres inscripcions i venda d’entrades per actes gestionats per l’Ajuntament. L’any 2019 es van atendre 5.120 consultes a l’Oficina de Turisme i durant el 2020 s’han atès 5.277 consultes.

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla ha disminuït un 44% el nombre de visitants; l’any 2019 va rebre 18.433 visitants i el 2020 n’ha rebut 10.374. Una proporció menor ja que el Museu, a part dels mesos de confinament total, ha mantingut les seves instal·lacions sempre obertes al públic, encara quan hi ha hagut restriccions de mobilitat municipal.

El Museu del Vi-Celler cooperatiu l’any 2019 va rebre 1952 visitants i l’any 2020 només va comptabilitzar-ne 125 ja que des del confinament total del març fins a data d’avui el museu ha cregut convenient mantenir les instal·lacions tancades i només es pot accedir a l’agrobotiga.

És evident que el 2020 també ha estat un any on des dades de pernoctacions als establiments turístics han estat inferiors, les restriccions de la Setmana Santa, la majoria de ponts i també les vacances de Nadal han fet que la majoria de les reserves s’anul·lessin. Malgrat tot, durant l’estiu, quan la mobilitat estava permesa la majoria d’establiments van obrir respectant les mesures de la Covid-19, però aquest fet no permet equilibrar les pèrdues en èpoques de restriccions. De retruc, la restauració i les empreses de turisme actiu també han vist minvada la demanda.