Impulsat per AOC   

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Notícies Neix el projecte Esp...
SISTEMA DE GESTIÓ AMBIENTAL
AMB EL SUPORT DE: 

[Tornar]

Neix el projecte Espais Vius d’Art a l’Espluga de Francolí, una iniciativa de dinamització local, artística i cultural


L’Espluga de Francolí obre les portes dels locals comercials en desús
amb propostes artístiques i mostres d’artesania.


Els actes tindran lloc els dies 16, 17 i 18 d’abril, amb programació cultural en diversos espais del municipi.L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí presenta el projecte Espais Vius d’Art, una iniciativa de dinamització d’espais comercials en desús i de suport a la creació artística, artesanal i cultural. El cap de setmana del 16, 17 i 18 d’abril l’Espluga de Francolí donarà un nou ús als espais comercials buits amb intervencions artístiques.


El municipi convertirà els aparadors i locals comercials sense activitat, en galeries d’artistes  i  artesans.  El  projecte  compta  amb  la  implicació  d’artesans  de  la comarca i dels tallers d’ artesans en actiu del municipi. Aquesta proposta també vindrà acompanyada d’un programació cultural en diversos espais del municipi.


Un mapa digital permetrà guiar-se pel centre del municipi i recórrer els Espais Vius d’Art. Uns espais ubicats a la carretera de Montblanc, passeig Cañellas, carrer Jaume I, carrer Torres Jordi, travessera de Poblet i carrer Lluís Carulla. Una eina que també recollirà la descripció i intervenció de cada espai i els actes de la programació cultural del cap de setmana.


Enllaç* al mapa interactiu: https://ja.cat/wXSsT
*Actiu a partir del dia 16 d’abril.


La  situació  de  la  pandèmia  ha  marcat  el  projecte  ja  que  aquest  s’havia  de presentar a finals de gener, en una proposta de reformulació de la Fira de Sant Vicenç, que finalment va ser anul·lada a causa de les restriccions en la normativa derivades de l’evolució negativa de la Covid-19. Tot i que la situació encara és complexa, el projecte que tindrà lloc el mes d'abril, s’ha pensat en tots els seus actes i accions, per a complir escrupulosament la normativa de prevenció davant de la Covid-19. Amb espais correctament senyalitzats, ventilats i respectant els aforaments  permesos.  L’Ajuntament  convida  a  la  ciutadania  a  participar  al projecte respectant totes les mesures i indicacions, evitant aglomeracions i respectant la normativa vigent.


El projecte Espais Vius d’Art

Espais Vius d’Art neix com una iniciativa que vol transformar en positiu els locals comercials buits, una eina de revitalització urbana, comercial i econòmica que vol donar un nou ús a aquests espais, incidint amb una problemàtica endèmica a molts municipis, el tancament permanent d’espais i locals comercials. I que en concret a l’Espluga de Francolí s’agreuja al centre del municipi. Aquesta proposta és un dels resultats contrastats i analitzats al projecte d’anàlisi del comerç en el que treballa l’Ajuntament, i que es presenta com una proposta de revitalització d’aquesta zona comercial al centre del nucli urbà.


En un format d’intervenció efímera i durant tres dies, sis locals comercials en desús prendran vida amb propostes artístiques i mostres d’artesans. També obriran dos dels tallers dels mestres artesans del municipi.


Un   projecte   transversal   amb   diversos   actius   del   territori   implicats En aquesta edició seran onze els artistes i artesans que hi participaran, amb representació local i comarcal, una aliança amb els creatius del territori, que reforça el valor d’aquest projecte com a punt de trobada de l’art i la cultura a l’Espluga de Francolí. A més el projecte suma una exposició coproduïda pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i la Fundació Pau Costa; Ramats de Foc, que també es podrà visitar en un dels locals comercials.


Els artesans i artistes participants i que s’han implicat en el projecte són: Lluís Soler Llambrich i Núria Albà Alegret, ceramistes de Senan. M. Antònia Bota Baldrich i Rosa M. Llauró Domínguez, joiera artística i artesania en paper de l’Espluga de Francolí. Valentí Martí Canudas i Enric Martí Griñó, forjadors artístics
i mestres artesans de l’Espluga de Francolí. Ramon Amigó Carulla, restaurador i mestre   artesà   de   l’Espluga   de   Francolí.   Pau   Romero   Vergara,   artista contemporani de l’Espluga de Francolí. Anna Sínia, cistellera de la Riba i Vimbodí i Poblet. Núria Rion i Sílvia Iturria del col·lectiu d’acció artística “La Baridana” de la Conca de Barberà.


També col·labora en aquesta acció la Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola amb un aparador d’art i llibres i la Unió de Botiguers de l’Espluga de Francolí, amb la campanya “Primavera, comerços oberts”, que se singularitzarà per decorar els aparadors dels comerços amb paraigües de colors.


Espais Vius d’Art compta amb l’acompanyament i suport  del Consorci de Comerç Artesania i Moda de Catalunya del Departament d’Empresa i Coneixement, el Departament  de  Cultura  de  la  Generalitat  de  Catalunya,  Programa.cat,  Fira Tàrrega - Circuit Nòmada  i el Museu de la Vida Rural de la Fundació Lluís Carulla, l’Ajuntament de Senan, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de  la  Conca  de  Barberà.  Al  la  col·laboració  de  l’Ajuntament  de  Sarral  i  la Parròquia de L’Espluga de Francolí. I amb la participació de la Unió de Botigues i Empreses de l’Espluga de Francolí, l’Escola Municipal de Música de l’Espluga la Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola i l’Escola de Dansa del Casal de l’Espluga de Francolí i el projecte Ohla.


L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí proposa aquest projecte com un pas més per la revitalització de la zona comercial.

Es  tracta  d’un projecte  emergent  que  s’ha treballat  des de les  regidories de comerç i cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. Enric Mercadé, regidor d’aquestes  àrees  apunta  que:  “Molts  dels  locals  que  reobrim,  fa  anys  que romanen  tancats,  amb  aquest  iniciativa,  que  gràcies  a  la  complicitat  dels propietaris podem tirar endavant, volem recosir una zona comercial que volem activa. Espais Vius d’Art, neix en un format efímer, que es vol convertir en un projecte emergent, volem passar dels espais buits a uns espais vius.” I afegeix que cal veure l’espai en desús com una oportunitat des d’on repensar els pobles i les necessitats de les persones que l’habiten.


Des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí es creu que aquests espais poden tenir nous usos, que generin una doble oportunitat, per als comerços annexos en actiu i per a nous models d’empresa i professionals que s’hi poden establir. Molts són els exemples en altres pobles i ciutats que en aquest tipus de local s’hi han instal·lat arquitectes, dissenyadors o serveis professionals. Mercadé apunta que el fet de repensar l’entramat comercial, vol dir transgredir en l’espai urbà i comercial, el món rural pot ser també un territori d’acollida per a nous models de negocis, basats ara en l’àmbit digital, però amb atenció personalitzada, la proximitat encara és l'essència de les relacions socials i comercials. Com en el model de màrqueting “B2C Business to consumer” o “B2B Business to Business”, en que a través de l’experiència amb el producte o amb l’espai es genera un reforç en la marca o servei a particulars o empreses.


Aquest projecte té antecedents en l'àmbit local. L’estiu del 2019 una iniciativa impulsada  per  l’Ajuntament  de  l’Espluga  de  Francolí,  conjuntament  amb  les entitats de Cultura Popular Espluguina, presentava la transformació d’un espai comercial en desús, en “L’Espai de la Festa Major”. Un espai expositiu creat amb l’actuació col·lectiva de les persones voluntàries de les entitats de cultura popular i amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. Actualment i després de les diverses obertures i millores, el local ha estat llogat, i per tant ha recuperat la funció comercial.


Espais escènics i programació cultural

En el marc de la iniciativa Espais Vius d’Art, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí també fa una aposta per la programació cultural. Implicant a entitats locals i municipals i amb propostes d’arts escèniques i de carrer que complementaran la proposta del cap de setmana. Per participar als actes caldrà inscripció prèvia o registre a l’entrada de cada espectacle.


Els actes es desenvoluparan en diversos espais del municipi, el Teatre del Casal, espai que compta amb el reconeixement d’espai de cultura responsable, el pati de l’Antic Hospital,  l’Església Vella de Sant Miquel i el Museu de la Vida Rural. Tots segons la normativa vigent de prevenció davant la Covid-19.


Divendres 16 d’abril a les 7 de la tarda a l’Església Vella de Sant Miquel, les alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música de l’Espluga de Francolí,  el cor de 1r i 2n de nivell elemental oferiran un concert amb cançons de diferents orígens i estils que han anat treballant al llarg d’aquest curs. Seguidament, els professors Sara Hernández i Sergi Esparza oferiran un duet de clarinet i piano interpretant peces de diferents compositors com Schumann, Piazzolla, Baermann i Ruera.


El dissabte 17 d’abril, Le Même, en petit comité, un grup de música de carrer, oferirà tres concerts a tres places del municipi, una proposta pensada per acompanyar i fomentar la dinamització comercial i l’espai públic, en format de quartet musical.


El mateix dissabte a les dotze i a les sis de la tarda, al pati de l’Antic Hospital, el creatiu i dissenyador de Verdú, Flavià Boleda presentarà “Ohla”, una marca creada, per visibilitzar i donar consciència social del món dislèxic. A més a més busca inspirar i motivar a tots aquells joves amb dificultats d’aprenentatge i convertir les seves debilitats en fortaleses, mitjançant experiències viscudes i testimonis d’altres que ja ho han aconseguit.
 


A les 8 del vespre al Teatre del Casal hi actuarà la Always Drinking Band amb l'espectacle adaptat per a teatres “El Carrer és nostre”.


Diumenge 18 al migdia l’Escola de Dansa del Casal presentarà al Museu de la Vida Rural el videodansa solidari. Un audiovisual en el que es recorda els fets ocorreguts l’octubre del 2019. Hi han participat els 63 alumnes de la disciplina de dansa contemporània de l’Escola de Dansa del Casal de l’Espluga de Francolí. Un audiovisual produït per DansPXL, amb coreografia de Jèssica Estadella, directora de  l’Escola  de  Dansa  del  Casal  de  l’Espluga  i  composició  musical  de  Jordi Cartañà. Per l’acte caldrà inscripció prèvia.


Finalment diumenge 18 a les 7 del vespre, tancarà els actes, l’obra d’Ada Vilaró “360º Grams”, un espectacle poètic que fusiona la paraula, el cos i la dansa i que neix d’una experiència personal, molt íntima i fràgil i que, per primera vegada, Ada Vilaró s’atreveix a compartir. El primer espectacle a l’Espluga del projecte “Circuit Nòmada”  una  aliança  que   presentava  l’Ajuntament  de  l’Espluga  fa  unes setmanes.


Una programació cultural que compta amb el suport de FiraTàrrega - Circuit Nòmada,  Programa.cat  del  Departament  de  Cultura  de  la  Generalitat  de Catalunya i la Diputació de Tarragona.


Tots els actes i continguts del projecte:  https://ja.cat/rfA1s