Impulsat per AOC   

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Turisme > Casal
SISTEMA DE GESTIÓ AMBIENTAL
AMB EL SUPORT DE:El Casal

 

El Casal de l’Espluga es va fundar el 29 de juliol de 1962, quan en una assemblea celebrada a la plaça de l’Església, els espluguins feren costat al mecenes i patrici espluguí Lluís Carulla i Canals, que havia aconseguit convèncer amb la seva visió de futur i la seva perspicàcia a tot un poble, de la necessitat que tenia la nostra vila de crear un centre sociocultural i esportiu, que ajudés a aixecar el nivell cultural i social de l’Espluga ràpidament.

Tres anys més tard, el 1965, el Casal era ja una realitat palpable, amb un edifici principal, instal·lacions annexes i uns jardins. El 1966 començava a funcionar l’Hostal del Senglar, que el 1973 seria engrandit amb un nou edifici. Entremig, el 1967, s’inaugurava el parc infantil i posteriorment el 1970 s’estrenava el Casalet Infantil, aquestes dues obres gràcies al treball i l’esforç dels espluguins de fora vila, els quals serien una part important del suport de moltes de les activitats del Casal. El 1971 s’inaugurava el pavelló d’esports, el 1978 s’inaugurava la discoteca Sínia i començava el seu primer curs l’Escola de Música; finalment, el 1984 era inaugurat l’auditori Carulla-Font.

La idea era clara, aixecar un Casal que fos el punt de partida de la unió de la totalitat d’espluguins i, perquè això fos possible, aquesta magna obra havia de ser construïda amb l’esforç de tot el poble. En uns inicis ja estava clar quines activitats havia de desenvolupar l’entitat: culturals, socials, esportives i també activitats dedicades exclusivament als infants de la vila. De totes aquestes activitats amb què naixia el Casal, a hores d’ara podem dir orgullosos que no tan sols es mantenen sinó que han augmentat, tant en nombre com en participació. Actualment el Casal compta amb més de 2.000 socis, molts dels quals participen directament d’alguna d’aquestes activitats realitzades a través de les diverses seccions que té l’entitat.


Seccions culturals

Formació Permanent, Revista El Francolí, Certamen Literari, Filatèlia, Centre d’Estudis, Xarxa, Exposicions, Teatre, Sardanes, Treballs Manuals.


Seccions esportives

Hoquei sobre patins, Ballet, Patinatge Artístic, Aeròbic, Ioga.


Altres activitats i seccions

Festa de la verema, tast de vins, estival de jazz, concurs de dibuix. A més de totes les activitats que realitza directament el Casal, cal afegir la participació activa de l’entitat en diverses festes de l’Espluga, com la Festa Major, la Fira, la Festa de Reis, la Festa de Carnestoltes...

El conjunt d’activitats és una realitat amb l’esforç econòmic de l’entitat, que a través de les seves explotacions intenta generar els diners necessaris per fer-les realitat. Cal tenir en compte que, com qualsevol altra empresa, el Casal ha de fer front a més a més a les despeses generals, funcionament, millores, invertir en les seves instal·lacions per mantenir el nivell de qualitat i servei imprescindible perquè aquestes continuïn essent competitives i, lògicament, tot això requereix un treball constant i eficaç. L’Hostal del Senglar, com a vaixell insígnia de l’entitat, de fama reconeguda per tots aquells que l’han visitat i han pogut gaudir de la seva cuina i del seu servei i el bar del Casal són les explotacions abans esmentades.

El Casal, doncs, vol continuar treballant a través de totes aquestes activitats per al futur social, cultural i esportiu de la vila.